Escarele sunt leziuni cutanate, care apar în zonele de presiune între suprafața patului sau un bandaj de gips (mai rar un bandaj moale sau îmbrăcăminte) pe o parte și un os pe cealaltă parte. Malnutriția țesuturilor în zona de presiune duce la necroză locală și apariția unui ulcer care se vindecă greu.
Escarele afectează cel mai des pacienții imobilizați la pat, persoanele în vârstă, ce suferă de diabet zaharat și sunt supraponderale și care, dintr-un motiv sau altul, petrec mult timp în poziție culcată sau așezată.
Mai multe detalii despre escare citește aici.
De ce sunt periculoase escarele?
Locul necrozei devine o sursă de intoxicație a organismului, un mediu favorabil pentru microbii patogeni. Escarele avansate nu sunt doar o sursă de suferință severă pentru pacient, ele pot provoca complicații, chiar sepsis și deces.
Mai multe detalii despre cum să ai grijă de un pacient imobilizat la pat citește aici.
Tratamentul escarelor la pacienții imobilizați
În primul rând, este important de reținut: zonele de roșeață, chiar dacă pielea vizual nu este deteriorată, nu trebuie masate – acest lucru poate leza pielea inflamată.
Prelucrarea escarelor cu unguente antiseptice este obligatorie.
Sulfargin® conține sulfadiazina de argint, care se transformă în rană în două componente antimicrobiene: ioni de argint și sulfadiazină. În combinație ele oferă un efect antimicrobian puternic.
Ionii de argint au un triplu efect asupra microbilor: