Arsuri
Metode de tratament al arsurilor. 5 reguli pentru a nu dăuna copilului
Din cauza curiozității și energiei în exces, copiii se rănesc foarte des. Până la urmă, un copil învață din „greșeli” ce este sigur pentru el și ce este dureros. Un
Arsuri
Arsura este o leziune specifică a țesuturilor corpului, cauzată de agenți termici, chimici, electrici sau radiații. Astfel, cauzele unei arsuri pot fi atât obiectele și lichidele fierbinți, aburii, flăcările, cât și substanțele acide, alcaline, unele plante (brânca-ursului), razele soarelui, curentul electric. Gravitatea arsurii depinde de profunzimea leziunii. În condiții casnice pot fi tratate arsurile de gradul I-II, adică cele în care leziunile pielii sunt superficiale și nu sunt afectate țesuturile subcutanate. Arsurile de gradul I-II se manifestă prin durere, roșeață, edemul pielii, apariția veziculelor cu conținut transparent.
În plus, decizia de a trata arsurile la domiciliu sau nu depinde de suprafața afectată a pielii: chiar și o arsură superficială de gradul I, care afectează o treime sau jumătate din suprafața corpului, necesită tratament exclusiv în condiții de spital din cauza probabilității mari de a dezvolta boala arșilor.
Boala arșilor este o stare patologică care se dezvoltă ca urmare a arsurilor profunde și/sau extinse, în care întregul organism suferă – se tulbură funcțiile sistemului nervos central, metabolismul, activitatea sistemului cardiovascular, respirator, urogenital, hematopoietic, ficatul, etc.
La domiciliu, poți trata arsurile care ocupă cel mult 1% din suprafața corpului (corespunde zonei palmei victimei). Un factor important este starea generală a victimei: tratamentul arsurilor la domiciliu poate fi efectuat doar dacă starea generală este satisfăcătoare, adică, nu este febră, nu sunt tulburări în activitatea organelor vitale, victima este conștientă. Și ultimul lucru: este important să înțelegi că tratamentul arsurilor la domiciliu necesită o îngrijire atentă a suprafeței lezate, respectiv, trebuie create condiții sanitare adecvate în apartament. Arsurile faciale, din cauza posibilelor leziuni ale mucoaselor gurii, nasului sau ochilor, precum și pentru a evita cicatricile în timpul procesului de vindecare, necesită consultația medicului. Astfel de arsuri, dacă starea permite (gradul I-II), pot fi tratate și acasă.
Măsuri de bază pentru tratarea arsurilor
Când tratezi arsurile acasă, este important să respecți următorul plan de acțiune:
Mai multe detalii despre fiecare etapă a planului de acțiune:
Înlăturarea sursei care a cauzat arsura
În cazul în care vorbim despre o arsură termică, oprește expunerea corpului la sursa de căldură. Stinge hainele care ard – aruncă-le sau acoperă-le cu stofă pentru a opri fluxul de aer, sau stropește-le cu apă, sau acoperă-le cu pământ, nisip sau zăpadă. Victima trebuie transportată mai departe de sursa de căldură. Dacă îmbrăcămintea s-a topit, este îmbibată cu lichid fierbinte sau metal topit, aceasta trebuie îndepărtată cu grijă (chiar tăiată la necesitate). Îmbrăcămintea lipită nu trebuie smulsă de pe suprafața arsurii, ci tăiată în jurul rănii.
Răcește locul arsurii, plasându-l timp de 10-20 de minute într-un recipient cu apă rece sau sub un jet de apă rece de la robinet, evitând traumatisme suplimentare - jetul nu trebuie să cadă pe zona lezată. Nu folosi gheață sau zăpadă pentru răcire - acest lucru poate provoca degerături și răni suplimentare în zona arsă a pielii. Gheața poate fi adăugată într-un recipient cu apă sau învelită într-un prosop - în acest caz, nu va fi riscul de a complica arsura cu o degerătură.
Dacă sursa arsurii sunt razele soarelui, transferă imediat victima la umbră sau într-o cameră răcoroasă, pentru a răci pielea se recomandă un duș sau baie răcoroasă (nu rece!).
În cazul unei arsuri chimice, spală bine pielea arsă sub jet continuu de apă curată. Dacă arsura este cauzată de acid sulfuric sau var nestins, este inacceptabil să folosești apă - îndepărtează substanța cât mai curând posibil cu o cârpă moale și uscată. Pentru a neutraliza acizii, în niciun caz nu folosi bicarbonatul de sodiu, nici oțetul sau alți acizi pentru a neutraliza alcalii. În acest caz, tratamentul suplimentar al unei arsuri chimice, ar trebui efectuat într-un spital.
În cazul unei arsuri prin electrocutare, în primul rând separă persoana de sursa de electricitate. Este important să înțelegi că arsura electrică este însoțită de leziuni electrice, iar victima are nevoie de asistență medicală de urgență.
Tratamentul local al arsurii
Tratamentul local al arsurilor pielii la domiciliu include un șir de măsuri pentru a reduce durerea, inflamația, a preveni complicațiile purulente și a stimula regenerarea pielii.
În arsurile de gradul I, de regulă, este suficient să aplici un bandaj steril care protejează zona arsă de leziuni suplimentare (de exemplu, îmbrăcăminte). În scop profilactic, poți utiliza unguente cu efect antibacterian, de exemplu, „Sulfargin®” cu ioni de argint.
Arsurile de gradul II sunt însoțite de apariția veziculelor, care nu trebuie sparte de sine stătător, pentru că se pot infecta. Desigur, este practic imposibil să păstrezi integritatea unei bule mari, deoarece în timp, se sparge de la sine, dar cu cât rămâne mai mult timp intactă, cu atât e mai bine. Un pansament steril va proteja veziculele de spargere. Dacă vezicula se sparge, rana trebuie curățată în mod regulat, de 1-2 ori pe zi, cu o soluție antiseptică, cea mai accesibilă și care nu provoacă iritații și disconfort este soluția apoasă de clorhexidină, apoi aplică un unguent cu un efect antibacterian, de exemplu, Sulfargin®. Componentele sale active distrug bacteriile de pe suprafața arsurii, reduc inflamația și, astfel, accelerează regenerarea țesuturilor deteriorate 1,2,3. Unguentul Sulfargin® are o textură ușoară, se aplică 1 dată pe zi pe suprafața plăgii curățată în prealabil sub bandaj sau de 2 ori pe zi în mod deschis. Medicamentul a fost studiat la Institutul de Chirurgie A.V. Vishnevsky, precum și la Institutul de Cercetare de Pediatrie și Chirurgie Pediatrică din Moscova, și este recomandat ca remediu eficient pentru tratamentul arsurilor cu un profil înalt de siguranță la adulți și copii cu vârsta peste 3 luni.
În plus, cu acordul medicului, se poate aplica local o soluție uleioasă de vitamina E sau ulei de cătină, dar nu în prima zi după traumă, deoarece stratul de ulei împiedică răcirea locului arsurii.
Măsuri generale
Este important să-i oferi victimei multe lichide: ceai, compot, apă minerală negazată, apă potabilă. Un adult ar trebui să bea aproximativ 2 litri pe zi. Alimentația victimei trebuie să fie bogată în calorii, cu predominarea proteinelor și vitaminelor necesare regenerării țesuturilor.
În caz de dureri severe, trebuie luate măsuri pentru a reduce sindromul durerii. Pentru aceasta, poți lua medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care au un efect dublu: pe lângă ameliorarea durerii, ele reduc și inflamația suprafeței arsurii. Unul dintre cele mai accesibile este ibuprofenul. Înainte de a utiliza astfel de medicamente, concretizează tolerabilitatea lor, absența bolilor acute și/sau a simptomelor din partea stomacului și intestinelor.
Când este necesar să consulți un medic:
Ce să nu trebuie să faci când tratezi arsurile
Când tratezi arsurile acasă, nu poți:
Chiar și arsurile mici și superficiale sunt răni grave și necesită un tratament atent. În absența contraindicațiilor, arsurile minore de gradul I-II pot fi tratate acasă, luând măsuri de precauție pentru a preveni infectarea suprafeței arsurii.