Lezarea pielii și a țesuturilor moi în viața de zi cu zi nu sunt o raritate. Te poți răni la bucătărie, în timpul muncii în grădină sau garaj, în timpul lucrărilor de construcții și reparații, curățeniei în casă, ca să nu mai vorbim de accidente. Chiar și rănile mici și superficiale necesită tratament.
Accidentele casnice sunt în mare parte răni murdare și au un risc înalt de infectare.
Rănile pot fi înțepate, tăiate, zdrobite, mușcate și mixte.
Mai multe detalii despre răni, primul ajutor și tratament citește aici.
Cum să tratezi corect o rană și o excoriație?
De prelucrarea primară a rănii depinde cât de ușor și rapid va decurge procesul de vindecare. Pentru aceasta, se folosesc soluții antiseptice – furacilină, permanganat de potasiu, clorhexidină.
Inițial rana se spală abundent cu o soluție antiseptică (de exemplu, clorhexidină). Este permisă tamponarea ușoară a rănii cu tifon umed, fără manipulare brutală. În caz de hemoragii minore (capilare) continue, se recomandă folosirea peroxidului de hidrogen 3%, care, pe lângă curățare, are și un efect hemostatic. Dacă sângerarea s-a oprit, peroxidul de hidrogen nu se mai utilizează.
Prelucrarea primară cu antiseptice contribuie la curățarea rănii de impurități mecanice – pământ, bucăți de vopsea, așchii, praf, dar și înlăturarea agenților patogeni de pe suprafața sa. După îndepărtarea resturilor de impurități mecanice, pielea din jurul plăgii se prelucrează cu o soluție alcoolică de iod (în absența alergiilor) sau verde de briliant, după care se aplică pe rană un unguent antibacterian.
Excoriația la fel se dezinfectează și se aplică pe ea un unguent antibacterian.
O condiție obligatorie pentru tratamentul rănilor casnice și excoriațiilor cu risc crescut de infectare este terapia antibacterială locală.
Sulfargin® conține sulfadiazina de argint, care se transformă în rană în două componente antimicrobiene: ioni de argint si sulfadiazină. În combinație ele oferă un efect antimicrobian puternic.
Ionii de argint au un triplu efect asupra microbilor:
Spălă ușor pielea și îndepărtează țesuturile deteriorate
Prelucrează suprafața cu o soluție antiseptică
Aplică pe rană unguentul Sulfargin® într-un strat subțire (2–4 mm)
Aplică pe rană pansamentul steril
Schimbă pansamentul de 1-2 ori pe zi