Tipuri de răni și caracteristicile lor

Rana este o leziune provocată de un factor mecanic, care este însoțită de o dereglare a integrității anatomice a țesuturilor. Întrucât suprafața corpului uman este acoperită cu piele, cel mai des o rană înseamnă o dereglare a integrității pielii și, uneori, a structurilor subcutanate. Totuși, rănile nu trebuie confundate cu ulcerele trofice, deoarece ulcerele apar ca urmare a tulburării alimentării unei anumite zone a pielii și nu sunt asociate cu acțiunea mecanică.

Rănile se clasifică după diferite criterii: numărul lor, mecanismul producerii, localizarea, circumstanțele apariției, prezența unui proces infecțios pe suprafața rănii.

După numărul lor rănile sunt:

1. Unice

2. Multiple

După mecanismul producerii rana poate fi:

Înțepată - aceste răni au o intrare mică și, în același timp, un canal îngust și profund. O astfel de rană poate fi provocată de o sulă, un cui sau orice alt obiect lung și ascuțit. Medicii consideră acest tip de rănă ca fiind foarte periculoasă, în primul rând pentru că aspectul leziunii adesea nu corespunde cu adevărata ei gravitate. Rănile înțepate provoacă adesea sângerări interne abundente, dar la o examinare externă este adesea dificil de găsit intrarea în canal - este foarte mică. În plus, în canalul îngust al plăgii oxigenul practic nu pătrunde, ceea ce creează condiții favorabile pentru dezvoltarea bacteriilor anaerobe.

Tăiată - are margini netede, adâncimea canalului plăgii depinde de lungimea lamei, mai des este mică. Dacă vasele mari, trunchiurile nervoase și organele interne nu au fost afectate și suprafața rănii nu a fost infectată, rana tăiată se vindecă mai repede decât alte răni.

De topor - marginile ei sunt, de asemenea, uniforme, cu toate acestea, spre deosebire de rana tăiată, leziunea este mai extinsă, adesea este afectat osul.

Lacerată (sfâșiată) - apare dacă obiectul care rănește alunecă pe suprafața pielii, exercitând și presiune asupra acesteia. Cu cât această presiune este mai puternică, cu atât leziunea este mai profundă. Pereții canalului plăgii sunt neuniformi, țesuturile adiacente plăgii se necrotizează, ceea ce face dificilă tratarea unei astfel de răni, ea se vindecă prost.

Zdrobită (prin contuzie) - este provocată de un obiect contondent și greu, cum ar fi un ciocan sau bâtă. Țesuturile din zona afectată sunt strivite, motiv pentru care sângerarea din rană este de obicei nesemnificativă.

Mușcată - apare din cauza mușcăturii unui om sau animal (domestic, sălbatic). Pe suprafața unor astfel de răni sunt întotdeauna o mulțime de microbi, ceea ce îngreunează vindecarea.

Împușcată – apare din cauza unui glonț tras dintr-o armă de foc. De regulă, rănile prin împușcare sunt extinse, vindecarea este dificilă și de lungă durată.

În plus, se disting tipuri mixte de răni, de exemplu, sfâșiată-zdrobită, înțepată-tăiată etc.

În raport cu cavitatea corpului rănile sunt:

1. Penetrante - canalul plăgii pătrunde în cavitatea abdominală, pleurală și în alte cavități ale corpului. În acest caz, organele interne pot fi sau nu traumate.

2. Nepenetrante - canalul plăgii este orb, se oprește în grosimea mușchilor sau a țesutului subcutanat.

În legătură cu circumstanțele apariției, există răni:

  1. Chirurgicale
  2. Accidentale

În funcție de prezența unui proces infecțios, rănile pot fi:

1. Purulente - pe suprafața rănii este o infecție, care provoacă formarea de puroi.

2. Contaminate - fără semne de infecție, dar există un risc crescut de a deveni contaminate în orice moment. Rănile accidentale și unele răni chirurgicale, de exemplu, după o intervenție chirurgicală rectală, sunt considerate contaminate.

3. Curate - fără semne de infecție sau inflamație, include rănile provocate în timpul intervențiilor chirurgicale.

Tipuri de vindecare a rănilor

Vindecarea rănii fără dezvoltarea unui proces infecțios se numește vindecare primară.

Dacă a avut loc un proces infecțios-inflamator, vindecarea este secundară.

De regulă, în primul caz, cicatricea este subțire, rezistentă și estetică, în timp ce după vindecarea secundară, cicatricea este inestetică și groasă, dar cu rezistență slabă.

ACESTA ESTE UN MEDICAMENT. CITIŢI CU ATENŢIE PROSPECTUL. DACĂ APAR MANIFESTĂRI NEPLĂCUTE, ADRESAŢI-VĂ MEDICULUI SAU FARMACISTULUI.