Ionii de argint în tratamentul leziunilor pielii 

Ionii de argint dezinfectează eficient rana, asigurând un efect antibacterian de lungă durată, datorită eliberării treptate a moleculelor de argint. 

Argintul a fost cunoscut de toate civilizațiile antice. În trecut, acest metal era găsit adesea în formă nativă - nu trebuia extras din minereuri. Datorită proprietăților sale dezinfectante, argintul a atras mereu atenția omului, inclusiv a alchimiștilor și vindecătorilor. 

Un fapt interesant: încă din timpul lui Alexandru cel Mare, soldații beau din vase de tinichea, iar comandanții militari - de argint. E ușor de ghicit cine era mai predispus la boli gastro-intestinale. 

Plăcile de argint erau aplicate pe porțiunile lezate ale pielii. Și până în prezent, se dezinfectează apa, coborând în ea obiecte din argint, de exemplu, în riturile religioase. Toată lumea știe că apa poate rezista de la botez la botez fără a se strica. 

La un conținut de 0,05 mg/l, ionii de argint asigură o activitate antimicrobiană ridicată a apei, ce poate fi băută fără a dăuna sănătății. Gustul său nu se schimbă. Interesant e că în apa potabilă a astronauților, se permite concentrația de Ag + (argint) până la 0,1 - 0,2 mg/l. La un conținut de 0,1 mg/l, apa se păstrează un an întreg, în timp ce apa fiartă transformă ionii de argint într-o formă inactivă fiziologic. 

Preparatele de argint au început să fie utilizate mai pe larg pentru sterilizarea apei de băut (unele filtre de uz casnic conțin cărbune activ „argintat”, care eliberează doze foarte mici de argint în apă). Pentru dezinfectarea apei din piscine s-a propus saturarea acesteia cu bromură de argint. O soluție saturată de AgBr conține 7,3х10–7 mol/l de ioni de argint, sau aproximativ 0,08 mg/l, care este inofensiv pentru sănătatea omului, dar distruge microorganismele și algele. 

În trecut, proprietățile argintului erau folosite intuitiv, înțelegându-i proprietățile, dar neînțelegând mecanismul său de acțiune. Efectul bactericid al concentrațiilor infime de ioni de argint se datorează faptului că aceștia interferează cu activitatea vitală a microbilor, diminuând activitatea catalizatorilor biologici - enzimelor. Alipindu-se de aminoacidul cisteina, din componența enzimei, ionii de argint împiedică buna sa funcționare. 

În prezent, oamenii de știință au studiat mecanismul de acțiune, iar companiile farmaceutice au elaborat și au produs preparate care conțin argint pentru dezinfectarea rănilor. 

Este cunoscut faptul că pielea este bariera noastră naturală, dar dacă este lezată, zona de sub piele devine vulnerabilă la infecții. 

Remediile moderne cu argint pot concura cu antisepticele obișnuite în multe aspecte. De exemplu, Sulfargin® pe bază de argint dezinfectează eficient suprafața rănii, asigură un efect antibacterian pe termen lung, deoarece eliberează treptat molecule de argint. Pe lângă efectul antiseptic, acest produs catifelează delicat pielea, nu provoacă iritații și alergii, usucă ușor rana, atunci când este aplicat în mod deschis și creează un mediu moderat umed când este aplicat sub bandaj, ceea ce reduce durerea în timpul pansamentelor și, de asemenea, crește durata acțiunii antimicrobiene. 

Remediile pe bază de săruri de argint sunt indicate persoanelor care suferă de dermatită acută și cronică, datorită acțiunii sigure de vindecare a rănilor și de creștere a imunității locale a pielii. Aceste medicamente sunt o alternativă excelentă pentru persoanele cu intoleranță la antibiotice, pentru copiii cărora antibioticele le sunt contraindicate din cauza vârstei sau pentru a reduce riscul reacțiilor adverse celor care trebuie să utilizeze medicamentul frecvent și pentru o perioadă lungă de timp (răni complicate, care nu se vindecă timp îndelungat, de exemplu, escare și ulcere trofice). 

Dintre remediile cu ioni de argint, medicamentul de elecție este unguentul Sulfargin®, care este utilizat pentru a trata diferite răni care se vindecă greu. Sulfargin® se eliberează în farmacii fără prescripție medicală. Pe baza studiilor clinice, Sulfargin® este recomandat de specialiști pentru tratarea arsurilor infectate, escarelor, excoriațiilor (zgârieturilor), ulcerelor cutanate, grefelor de piele, precum și pentru prevenirea infectării acestora. 

Sulfargin® conține sulfadiazina de argint, care se transformă în rană în două componente antimicrobiene: ioni de argint și sulfadiazină. Împreună ele oferă un efect antimicrobian puternic. În grupul remediilor cu argint cu acțiune locală, acest medicament se distinge printr-un profil înalt de siguranță și eficacitate dovedită clinic. 

Sulfargin® este aprobat pentru utilizare la copiii mai mari de 3 luni. 

Mod de utilizare: extern, după prelucrarea plăgii și îndepărtarea țesuturilor necrotice, se aplică un strat subțire (2-4 mm) de unguent pe suprafața lezată, sub bandaj sau în mod deschis, de 1-2 ori pe zi. 

Sulfargin® are o textură ușoară, aplicarea pe piele este nedureroasă, unguentul nu pătează hainele și lenjeria. 

Informația completă și contraindicațiile unguentului Sulfargin® sunt prezentate în prospect, care trebuie citit înainte de utilizare. 

Ia cu tine în vacanță sau în trusa de prim ajutor unguentul Sulfargin®. Rănile, excoriațiile, arsurile, precum și complicațiile acestora, nu îți vor umbri spiritul de aventură, atât al tău cât și al celor apropiați. 

ACESTA ESTE UN MEDICAMENT. CITIŢI CU ATENŢIE PROSPECTUL. DACĂ APAR MANIFESTĂRI NEPLĂCUTE, ADRESAŢI-VĂ MEDICULUI SAU FARMACISTULUI.