Casă periculoasă. Cum îți protejezi copilul de arsuri? 

În 2008, Marea Britanie a fost șocată de un incident teribil: Tilly Sawford, cu vârsta de un an și jumătate, a suferit arsuri groaznice în timp ce făcea baie. Când mama ei a intrat pentru o clipă în bucătărie, fratele mai mare a deschis din greșeală apa fierbinte. Fetița a suferit arsuri 86 la sută din suprafața corpului. Medicii au reușit să o salveze. Ea merge deja la școala primară, dar pentru a se deplasa are nevoie de cârje sau de un premergător special, de fapt fetița a devenit invalidă. 

Iar pe 30 decembrie 2013, la Iaroslavl, un băiețel de doi ani, care era îngrijit de bunica sa, a atins din greșeală un vas cu apă clocotită, care stătea pe aragaz. Copilul a murit în drum spre spital, deoarece părinții au încercat timp de o zi să-l trateze singuri acasă. 

Cum să protejezi copilul de arsuri la domiciliu 

  • Bucătăria este cel mai periculos loc. Ține copilul departe de aragaz sau cuptor fierbinte. 
  • Aranjează cratițele cu mânerele spre perete, pe ochiurile din spate ale aragazului. 
  • Păstrează brichetele și chibriturile departe de copii. 
  • Când îi oferi mâncare și băuturi copilului, verifică să nu fie prea fierbinți. Ceaiul fierbinte poate provoca arsuri a laringelui. 
  • Nu muta cratița cu supă fierbinte dintr-un loc în altul dacă un copil aleargă în apropiere. 
  • Alimentele se pot încălzi neuniform în cuptorul cu microunde, așa că gustă mâncarea înainte de a hrăni copilul. 
  • Dacă copilul este foarte mic, ar trebui să renunți la o față de masă lungă, copiii, jucându-se, o pot trage peste ei cu tot ce este pe ea. 
  • Nu lăsa copilul singur în baie. Copiilor le place să se joace cu apă, deschizând și închizând robinetele. Chiar și un copil de 5-7 ani ar trebui să fie „verificat” din când în când dacă face baie singur, ca un adult. 
  • Fii foarte atent când folosești fierul de călcat. Un copil care se joacă în apropiere poate atinge accidental cablul și fierul de călcat va cădea peste el. 
  • Cumpără capace speciale pentru prize, acestea pot fi achiziționate din magazinele pentru copii. 
  • Pentru copiii mai mari există cărți tematice, cărți de colorat și jocuri pe tema regulilor de siguranță, care le explică, în forma de joc, cele mai simple reguli de siguranță acasă și pe stradă. 

Ce să faci dacă copilul se frige? 

Potrivit OMS, arsurile ocupă locul trei în rândul traumatismelor la domiciliu. Prin urmare, este important ca fiecare părinte să cunoască cum se acordă primul ajutor în caz de arsuri la domiciliu. Într-o situație critică, când un copil izbucnește în plâns, poți deveni confuz și pierde minute prețioase. Acțiunile tale depind de severitatea arsurii. Dacă un copil a suferit o arsură extinsă, atunci: 

  • nu sparge bulele, 
  • nu scoate hainele copilului, 
  • nu aplica un plasture. 

Chemăm urgent o ambulanță și acoperim arsura cu un prosop curat și umed. 

Dacă arsura este mică și crezi că te poți descurca singur, atunci ar trebui să ai în trusa de prim ajutor un unguent special pentru arsuri, bandaje și tifon. 

Primul pas - spală locul arsurii cu apă rece curgătoare și aplică un strat subțire de unguent Sulfargin, destinat tratării arsurilor și prevenirii dezvoltării infecției (pentru a evita supurația). Apoi aplică cu atenție un bandaj. Nu prelucra rana cu soluții de alcool, iod și verde de briliant, deoarece acestea nu vor face decât să agraveze durerea copilului. Îi poți administra o tabletă de analgezic. 

Ia numaidecât copilașul în brațe, calmează-l, mângâie-l. Și data viitoare fii mai vigilent. 

ACESTA ESTE UN MEDICAMENT. CITIŢI CU ATENŢIE PROSPECTUL. DACĂ APAR MANIFESTĂRI NEPLĂCUTE, ADRESAŢI-VĂ MEDICULUI SAU FARMACISTULUI.