Cum tratăm o arsură termică 

Arsura termică este o leziune specifică a pielii și, uneori, a țesuturilor subiacente, din cauza expunerii la temperaturi ridicate. Sursele acestor temperaturi pot fi atât solide, cât și lichide, precum și abur sau gaz. De regulă, contactul cu sursele de căldură în exces are loc ca urmare a încălcării normelor de siguranță sau a unui accident. Parțial și arsurile solare ar trebui clasate la cele termice. Ele apar în urma impactului asupra pielii și mucoaselor atât a razelor ultraviolete, care au un efect distructiv asupra pielii, cât și a căldurii radiației solare. 

Când este expusă corpului, energia termică traumează în primul rând pielea (sau membranele mucoase). Dacă intensitatea căldurii este mare, atunci leziunea cuprinde nu doar straturile pielii, ci și țesuturile subiacente. În dependență de adâncimea leziunilor tisulare, în practica clinică există 4 grade de arsuri, fiecare având propriile simptome și caracteristici, pe baza cărora este stabilit tratamentul. Prin urmare, înainte de a alege tratamentul arsurilor termice, familiarizează-te mai întâi cu acestea. 

Gradele arsurii termice și manifestările clinice 

Arsura de gradul I corespunde unei leziuni superficiale ale pielii. Se manifestă prin roșeață și edemul pielii în zona de expunere termică. Locul arsurii doare, frige, simptome care se intensifică la atingerea pielii lezate. Treptat, durerea dispare, după câteva zile stratul de suprafață al pielii se desprinde, sub el rămâne pielea sănătoasă. 

Arsura de gradul II este la fel o leziune superficială a pielii. Spre deosebire de arsura de gradul I, apar una sau mai multe vezicule pline cu lichid tulbure. Mecanismul apariției unor astfel de vezicule este simplu: în locul de expunere cel mai intens la căldură, partea lichidă a sângelui trece prin pereții capilarelor, exfoliind stratul de suprafață al pielii. Dacă o astfel de veziculă se sparge, în locul ei se formează o rană umedă. Dacă arsura termică de gradul II a fost protejată de infecție, o astfel de rană se va vindeca fără urme, cicatricile apar doar în cazul asocierii unei infecții și supurației. 

Arsura de gradul III reprezintă o leziune profundă a pielii, care implică stratul de creștere al dermului. Celulele din zona cu arsură mor, formând necroză uscată sau umedă. Pielea din jurul necrozei este roșie sau gălbuie, pe ea se pot forma vezicule. Având în vedere că este afectat stratul de creștere al pielii, vindecarea fără formarea de cicatrici este imposibilă. Măsurile terapeutice sunt stabilite în funcție de suprafața arsurii, dacă arsura afectează o suprafață mare poate fi necesară grefarea pielii. 

Arsura de gradul IV reprezintă necroza totală a pielii cu leziunea țesuturilor adiacente - țesut subcutanat, mușchi, ligamente, articulații și oase. Țesuturile necrotizate, în descompunere, devin o sursă de intoxicare mare a organismului, care poate provoca moartea victimei. 

Măsuri de prim ajutor în caz de arsură termică 

Prima măsură importantă este să oprești acțiunea căldurii asupra victimei. Adică înlătură contactul cu flăcări, obiecte fierbinți, lichide sau vapori. În plus, zona afectată a corpului ar trebui eliberată de îmbrăcăminte, bijuterii - fiind fierbinți, acestea continuă să aibă un efect termic. Dacă hainele sunt lipite de zona lezată a pielii - nu trebuie smulse, ci tăiate în jurul rănii cu foarfecele. 

A doua măsură importantă de prim ajutor este eliminarea excesului de căldură de pe zona afectată cât mai curând posibil. Energia termică în cazul unei arsuri este transferată de la un obiect mai fierbinte (sursa de căldură) la unul mai puțin fierbinte (pielea). Și această energie termică continuă să distrugă celulele. Pentru a opri procesul distructiv, extremitatea afectată trebuie scufundată într-un vas cu apă rece sau plasată sub un jet de apă rece de la robinet. Daca e afectată pielea de pe abdomen, spate, coapsă, aceasta trebuie acoperită cu un prosop înmuiat în apă rece, care se schimbă pe masură ce se încălzește. Răcirea zonei afectate contribuie și la ameliorarea durerii. Pentru răcirea apei poți adăuga gheață, dar este interzis să ștergi pielea lezată cu bucăți de gheață sau zăpadă din congelator: marginile cristalelor de gheață sunt ascuțite și vor provoca leziuni suplimentare pielii. 

De asemenea, nu aplica pe locul arsurii ulei, smântână, cremă grasă. Pelicula de grăsime de pe suprafața pielii împiedică eliminarea căldurii în exces. Produsele lactate fermentate sau cremele contribuie la vindecarea pielii după arsuri de gradul I (inclusiv arsuri solare), dar deja în faza de regenerare a pielii, și nu ca măsură de prim ajutor. 

Următorul pas este pansamentul. De regulă, arsurile de gradul I nu au nevoie de pansament, dar poate fi aplicat pentru a proteja zona arsurii de contactul dureros cu îmbrăcămintea sau orice alt obiect. Arsurile de gradul II sunt bandajate pentru a menține veziculele intacte cât mai mult timp posibil și, prin urmare, pentru a preveni infectarea rănii. Arsurile de gradul III și IV sunt tratate într-o instituție medicală, decizia de a aplica pansament în acest caz o ia medicul curant, în funcție de metoda de tratare a arsurii (deschisă sau închisă). Sub bandaj, poate fi aplicat un unguent pentru tratamentul local al arsurilor. 

În caz de durere intensă, este important de adăugat analgezice în măsurile de prim ajutor pentru arsuri. Pentru arsurile mici de gradul I-II, de obicei, este suficientă o tabletă de orice analgezic fără prescripție medicală sau AINS. În cazul arsurilor mai profunde sau mai extinse, analgezia este efectuată de medici, folosind adesea analgezice opioide, care previn dezvoltarea șocului dureros. 

În orice grad sau suprafață afectată de arsură, este important de a oferi victimei o cantitate suficientă de lichide. În primul rând, pielea lezată de arsură pierde repede umiditatea și, în cazul arsurilor extinse, deshidratarea se poate dezvolta în cel mai scurt timp posibil. În al doilea rând, orice arsură este asociată cu eliberarea unei cantități mari de toxine în sânge, iar restabilirea echilibrului hidric în organism reduce efectele intoxicației. 

Tratamentul arsurii termice 

Desigur, sarcina principală și scopul tratării unei arsuri termice este de a restabili integritatea pielii. În cazul arsurilor superficiale, care nu cuprind stratul de creștere al pielii, regenerarea are loc de sine stătător. Dacă arsura a deteriorat stratul de creștere, vindecarea este posibilă numai prin cicatrizare, prin urmare, în cazul arsurilor profunde extinse va fi necesară o grefă de piele. 

Pe lângă măsurile de restabilire a integrității țesuturilor, tratamentul arsurilor are și alte obiective: 

  • reducerea durerii; 
  • normalizarea hemodinamicii; 
  • restabilirea echilibrului hidro-electrolitic; 
  • normalizarea pH-ului sângelui; 
  • restabilirea metabolismului proteic; 
  • prevenirea insuficienței hepatice, cardiace, pulmonare, renale; 
  • detoxifierea organismului. 

Primul pas în tratamentul arsurilor termice profunde este curățarea plăgii. Corpii străini, bucățile de țesut, epiderma exfoliată sunt îndepărtate de pe suprafața acesteia în condiții aseptice și sub anestezie locală. Rana este spălată cu peroxid de hidrogen, după care medicul alege metoda ulterioară de tratament. Arsura poate fi tratată în mod deschis, fără bandaj, sau poate fi aplicat un unguent antibacterial cu bandajarea ulterioară a rănii. 

Arsura termică: tratament în condiții casnice 

Arsurile termice pot fi tratate și acasă dacă: 

• este vorba de arsuri gradul I și II; 

• zona afectată nu depășește 10% din suprafața pielii (aproximativ egal cu 10 palme ale victimei); 

• arsura nu este localizată pe față, în zona genitală; 

• mâna sau piciorul nu este complet ars; 

• nu sunt semne de supurație a arsurii. 

Totuși, chiar și în acest caz, se recomandă consultația prealabilă a unui medic. Tratamentul arsurilor termice la copii – de orice fel, chiar și superficiale, și cu suprafață mică, este permis doar în staționar. 

Tratamentul arsurilor la domiciliu include răcirea atentă a zonei afectate, așa cum este descris mai sus, urmată de aplicarea unui unguent antiseptic - de exemplu, Sulfargin. Substanța activă a medicamentului este sulfadiazina de argint, care are efect antimicrobian. Datorită faptului că ionii de argint sunt eliberați treptat în rană, efectul unguentului este prelungit și este suficient să-l aplici o dată pe zi. Unguentul cu proprietăți antibacteriene previne supurația arsurii și accelerează vindecarea acesteia. Poți aplica Sulfargin atât sub bandaj 1 dată pe zi, cât și în mod deschis de 2 ori pe zi. 

De asemenea, nu uita că acasă este interzisă: 

• spargerea veziculelor; 

• aplicarea pe zona lezată a emplastrelor; 

• atingerea arsurii cu mâinile murdare; 

• folosirea remediilor „populare”: grăsimi, unguente „de casă”, unt etc. În cazul arsurilor termice, tratamentul trebuie efectuat doar cu medicamente din farmacii și nu cu produse cosmetice. 

Arsurile termice, chiar și cele mici și superficiale, necesită tratament. Regenerarea pielii are loc de sine stătător, însă măsurile terapeutice accelerează vindecarea, previn complicațiile și asigură o perioada cât mai confortabilă de recuperare după o arsură.  

ACESTA ESTE UN MEDICAMENT. CITIŢI CU ATENŢIE PROSPECTUL. DACĂ APAR MANIFESTĂRI NEPLĂCUTE, ADRESAŢI-VĂ MEDICULUI SAU FARMACISTULUI.