Cum se vindecă rănile și excoriațiile

Tăieturile sau excoriațiile sunt un lucru obișnuit în viața de zi cu zi. Majoritatea dintre noi le ignorăm și nu mai respectăm toate regulile pentru tratarea rănilor. Cu părere de rău, o astfel de neglijență poate duce la complicații și supurație. Este foarte important să cunoaștem regulile de prim ajutor și să înțelegem ce se poate întâmpla cu o rană sau excoriație în timpul procesului de vindecare.

Cum se vindecă rănile

Există o definiție standard a conceptului de „rană” - o dereglare a integrității pielii sau a membranelor mucoase. În corpul nostru funcționază un mecanism unic, care începe procesul de vindecare al oricărei răni imediat după accidentare. Perioada de vindecare poate avea o durată diferită în timp, totul depinde de adâncimea leziunii și de abordarea corectă a tratamentului.

În medicină perioada de vindecare a rănii este împărțită în trei etape.

Prima - este etapa inflamatorie. Această etapă începe imediat după rănire și, dacă nu sunt complicații, durează aproximativ 5 zile. Este caracterizată de reacții vasculare, cum ar fi îngustarea și dilatarea ulterioară a vaselor, ieșirea sângelui în zona afectată și edem.

A doua etapă - este etapa reparatorie și durează aproximativ 3 săptămâni. În procesul de regenerare se formează colagenul și noi vase de sânge.

A treia etapă - epitelizarea și vindecarea cicatricilor. În funcție de gravitatea leziunii, aceasta poate dura de la câteva săptămâni până la un an. Procesul de epitelizare începe de la marginile plăgii. În locul rănii apare o cicatrice, se formează fibre elastice și o nouă rețea fibroasă.

Primul ajutor

Regula numărul unu pentru orice leziune este prelucrarea imediată a plăgii. Cu cât se iau măsuri mai devreme, cu atât este mai mic riscul infectării unei răni deschise. Rana trebuie spălată cu apă curată pentru a îndepărta corpurile străine (dacă există) și apoi dezinfectată cu un antiseptic. Nu uita că marginile rănii trebuie și ele dezinfectate.

După prelucrare, rana trebuie acoperită pentru a evita contaminarea sau traumatizarea ulterioară. De regulă, pentru aceasta se folosește un bandaj steril sau emplastru. Dacă zona afectată este mică, poți folosi tifon rolă, dar, în caz de leziuni semnificative, vei avea nevoie de șervețele de tifon care trebuie fixate. Asigură-te că bandajul aderă bine, dar nu strânge prea mult rana.

În primele zile pot fi dureri surde și pulsații în rană. Aceasta este o variantă a normei, dar dacă disconfortul durează mai mult de trei zile sau se intensifică consultă un medic.

Tratamentul eficient

Prelucrarea la timp al rănii este primul pas către vindecarea ei rapidă. Cu toate acestea, pentru a trata acest tip de leziune, este nevoie de mai mult efort. În primul rând, schimbă corect pansamentul. De regulă, este suficient să schimbi bandajul de 1-2 ori pe zi. Nu uita să te speli bine pe mâini și să utilizezi un antiseptic pentru dezinfecție. De fiecare dată când schimbi bandajul, examinează cu atenție rana, dacă observi că rana nu se vindecă consultă mai bine un medic pentru recomandări suplimentare.

Dacă nu vezi semne de inflamație, aplică un remediu pentru regenerarea rănilor și aplică un nou bandaj. Alege cu mare grijă medicamentele pentru regenerarea rănilor. În practica chirurgicală, preparatele moderne pe bază de argint, precum Sulfargin, sunt utilizate tot mai frecvent. Sulfargin poate fi folosit ca regenerant și dezinfectant în același timp. Ionii de argint acționează asupra tuturor tipurilor cunoscute de microbi și accelerează semnificativ procesul de regenerare a țesuturilor într-un mod natural. Printre altele, utilizarea unui preparat universal este mult mai convenabilă și îți permite să tratezi rapid rana dacă este necesar. Unguentul cu ioni de argint este ideal pentru tratarea rănilor la copii, deoarece nu irită pielea și, de asemenea, combate simptomele dermatitei.

Procesul de vindecare al rănilor ar trebui să decurgă sub controlul tău strict sau sub supravegherea unui medic. Dar nu uita, principalul lucru este să previi apariția rănilor.

ACESTA ESTE UN MEDICAMENT. CITIŢI CU ATENŢIE PROSPECTUL. DACĂ APAR MANIFESTĂRI NEPLĂCUTE, ADRESAŢI-VĂ MEDICULUI SAU FARMACISTULUI.