Tratamentul arsurilor cu apă clocotită în condiții casnice 

Arsura termică, provocată de apa clocotită, apare în urma acțiunii lichidelor sau a aburilor foarte fierbinți asupra pielii sau a mucoaselor. Printre traumele din mediul casnic, arsurile cu apă clocotită sau aburi fierbinți sunt cele mai frecvente, copiii, din păcate, fiind cei mai afectați de astfel de arsuri. 

Se crede că acest tip de arsură decurge relativ ușor și favorabil, dar nu e deloc așa. Nu doar apa clocotită, dar și apa fierbinte poate provoca arsuri severe, dacă suprafața afectată a pielii este extinsă. 

Gravitatea arsurilor cu apă clocotită depinde de mulți factori: 

  • temperatura lichidului; 
  • compoziția lichidului (apa pură mai puțin afectează țesuturile decât saramura sau siropul, ale căror temperatură de fierbere depășește 100°C); 
  • volumul lichidului vărsat, suprafața de contact cu pielea, în special în raport cu suprafața totală a corpului; 
  • timpul de contact cu pielea; 
  • particularitățile zonei afectate, rezistența ei la temperaturi ridicate; 
  • vârsta victimei. 

În general, regula e simplă: cu cât lichidul este mai fierbinte, contactul său cu pielea mai prelungit și suprafața afectată a pielii mai mare, cu atât arsura este mai severă. 

Mâinile și antebrațele sunt cel mai des expuse arsurilor cu apă clocotită, mai rar – pieptul, abdomenul, șoldurile și picioarele. De regulă, zonele afectate și profunzimea leziunilor nu sunt mari, iar prognosticul pentru recuperare este favorabil. Copiii mici sunt o excepție, chiar și arsurile cu apă clocotită minore le pot afecta semnificativ starea generală, chiar până la șoc. 

Clasificarea arsurilor după gravitate este universală. În majoritatea cazurilor arsurile cu apă clocotită sunt arsuri de gradul I și II și se manifestă prin durere severă, usturime, roșeață și edemul pielii. În arsurile de gradul II mai apar și vezicule cu conținut transparent. În condiții casnice poți măsura suprafața arsurii cu palma victimei (palma reprezintă 1% din întregul corp). 

Primul ajutor în caz de arsuri cu apă clocotită 

Nu panica, ci ia măsuri de urgență cât mai repede – de acestea depind eficiența tratamentului ulterior. 

Măsurile de prim ajutor: 

  1. Înlătură contactul cu sursa de căldură. Nu este necesară îndepărtarea apei de pe suprafața pielii, dar dacă este vorba de sirop sau saramură, acestea trebuie înlăturate. Dacă pe mână sunt inele și brățări, acestea trebuie îndepărtate imediat, deoarece se încălzesc de obicei la contactul cu lichidele fierbinți; 
  1. Este foarte important să îndepărtezi arsura de sursa de căldură. Acest lucru va normaliza temperatura țesuturilor și va stopa deteriorarea lor ulterioară. Scufundă partea afectată a corpului într-un vas cu apă rece sau ține-o sub un jet de apă curgătoare timp de câteva minute. Nu aplica gheață direct pe arsură: aceasta poate provoca hipotermie și leziuni suplimentare ale pielii. Poți adăuga gheață într-un recipient cu apă rece, această opțiune este sigură și nu provoacă degerături. Continuă răcirea zonei până dispare senzația de arsură, în medie - o jumătate de oră; 
  1. Aplică pe arsură un pansament steril de protecție. Este o măsură necesară pentru a preveni deteriorarea suplimentară a pielii, mai ales dacă are vezicule. 

Cel mai bine este să prelucrezi suprafața arsurii cu apă curată, dacă sunt vezicule - cu soluție de furacilină sau permanganat de potasiu. După răcirea completă a rănii, pentru a preveni infectarea, aplică Sulfargin® unguent cu ioni de argint. Nu folosi oțet, uleiuri, sodă alimentară pentru tratamentul arsurii - acestea vor irita și mai mult pielea, vor încetini procesul de vindecare. 

Arsuri cu apă clocotită: tratament la domiciliu 

Arsurile cu apă clocotită de gradul I-II, care ocupă nu mai mult de 30% din suprafața corpului, pot fi tratate la domiciliu, cu excepția copiiilor - chiar și arsurile mici le pot produce șoc sau boala combustională. 

Veziculele ce se formează în cazul arsurilor cu apă clocotită nu trebuie sparte, deoarece pot crește riscul infectării rănii și dezvoltării complicațiilor purulente ale arsurii. Dacă vezicula se sparge de la sine, rana trebuie dezinfectată în mod regulat. Cea mai simplă modalitate este aplicarea unui unguent antibacterian, de exemplu Sulfargin®, în strat subțire de 2-4 mm, o dată în zi sub pansament steril sau de 2 ori în zi în mod deschis. Înainte de a aplica unguentul, curăță plaga, de exemplu, cu o soluție de clorhexidină. Acest tratament va preveni posibilele complicații purulente sau va elimina inflamația purulentă care a început deja, va reduce riscul infecției secundare. Unguentul Sulfargin®, datorită ionilor de argint, are un efect antimicrobian înalt, reduce inflamația, accelerează regenerarea și vindecarea țesuturilor1,2,3. Medicamentul a fost studiat la Institutul de Chirurgie A.V. Vishnevsky, Institutul de Cercetare Științifică de Pediatrie și Chirurgie Pediatrică din Moscova și este recomandat ca remediu eficient pentru tratamentul arsurilor cu un profil înalt de siguranță, aprobat pentru utilizare la adulți și copii mai mari de 3 luni. 

În caz de durere pronunțată, administrează intern un medicament antiinflamator nesteroidian, de exemplu, ibuprofen - nu doar ameliorează eficient durerea, ci și reduce inflamația în zona arsurii. Este important ca victima să bea multă apă (lichidul se evaporă mai repede de pe suprafața arsurii, de aceea trebuie restabilit la timp), să ia alimente bogate în proteine ​​și vitamine - o astfel de nutriție va contribui la regenerarea rapidă a pielii lezate. 

Ce nu trebuie să faci în caz de arsuri cu apă clocotită 

  1. nu aplica pe arsură uleiuri sau unguente pe bază de grăsime - stratul de grăsime împiedică evaporarea căldurii de pe suprafața lezată a pielii; 
  1. nu spăla arsura cu bicarbonat de sodiu, oțet, săpun de rufe, mai ales dacă sunt răni pe ea - astfel de manipulări pot irita și mai mult zona lezată; 
  1. nu sparge veziculele, deoarece poate crește riscul infectării rănii; 
  1. nu aplica pe arsură plante medicinale (patlagină, varză, aloe); 
  1. nu prelucra arsura cu soluții care conțin alcool (loțiuni, verde de briliant, iod, tincturi de plante medicinale) - acestea pot provoca o arsură suplimentară a pielii; 
  1. nu prelucra arsura cu urină – rana se poate infecta repede; 
  1. nu aplica produse lactate fermentate pe arsură când sunt formate vezicule, mai ales dacă s-au spart deja - acest lucru crește pericolul infectării rănii; 
  1. nu trata arsura cu pastă de dinți - nu este destinată tratamentului arsurilor și poate intensifica iritația. 

Reține: dacă ai cea mai mică îndoială cu privire la corectitudinea tratamentului, suspiciune la infectarea arsurii, înrăutățire a stării generale a pacientului (febră, greață), consultă un medic. 

Arsurile cu apă clocotită, în cele mai multe cazuri, nu sunt severe, în absența leziunilor profunde și extinse chiar pot fi tratate acasă. Abordarea competentă a tratamentului și respectarea măsurilor descrise în acest articol previne dezvoltarea complicațiilor purulente ale unei arsuri și accelerează vindecarea pielii lezate de lichide sau aburi fierbinți. 

Алексеев А.А. Журнал «Комбустиология» №44, 2011; 2. Применение серебросодержащих мазей для лечения ожоговых ран. Учебно-методическое пособие РМАПО ФГУ «Институт хирургии им. А.В. Вишневского», 2011 ISBN 978-5-7249-1603-5; 3. Атясов И.Н. Журнал «Хирургия» №5, 2011 

ACESTA ESTE UN MEDICAMENT. CITIŢI CU ATENŢIE PROSPECTUL. DACĂ APAR MANIFESTĂRI NEPLĂCUTE, ADRESAŢI-VĂ MEDICULUI SAU FARMACISTULUI.