Arsuri
Metode de tratament al arsurilor. 5 reguli pentru a nu dăuna copilului
Din cauza curiozității și energiei în exces, copiii se rănesc foarte des. Până la urmă, un copil învață din „greșeli” ce este sigur pentru el și ce este dureros. Un
Răni
Leziunile pielii și țesuturilor moi în viața de zi cu zi nu sunt o raritate. Te poți răni în bucătărie, în timp ce lucrezi în grădină sau în garaj, în timpul lucrărilor de reparații sau construcții, curățeniei în casă, ca să nu mai vorbim de accidente. Chiar și rănile mici și superficiale necesită tratament.
Principiile de bază ale tratamentului rănilor la domiciliu constau în protejarea de contaminarea cu bacterii, prevenirea infectării și stimularea proceselor naturale de regenarare a pielii. Acestea sunt suficiente pentru vindecarea eficientă a rănilor.
Etapele vindecării rănilor
Indiferent de tipul și dimensiunea rănii, procesul de vindecare trece prin trei faze obligatorii:
Medicii disting două tipuri de vindecare a rănilor:
Rana deschisă: tratament la domiciliu
Prelucrarea primară competentă și la timp a rănii are un rol important în vindecarea ei fără complicații. Pentru aceasta se folosesc soluții apoase antiseptice - furacilină, permanganat de potasiu, clorhexidină. Dacă sângerarea capilară continuă, se recomandă folosirea peroxidului de hidrogen 3%, care, pe lângă proprietățile de curățare, are un efect hemostatic. Dacă sângerarea sa oprit deja, nu mai utiliza peroxidul de hidrogen. Poți spăla rana abundent, dar atent, cu o soluție antiseptică (de exemplu, clorhexidină), cu un tampon de tifon, dar fără manipulări agresive.
Prelucrarea primară cu antiseptice va curăța rana atât de impurități mecanice - pământ, bucăți de vopsea, așchii, praf cât și de bacterii patogene. Dacă, după spălare, în rană rămân așchii, fragmente de sticlă, ar trebui îndepărtate cu penseta. Pielea din jurul plăgii se prelucrează cu soluție alcoolică de iod (în absența alergiei) sau verde de briliant, după care se aplică pe rană un strat de 2-4 mm de unguent antibacterian, de exemplu, Sulfargin®. Datorită ionilor de argint unguentul are un efect antimicrobian puternic, contribuie la reducerea procesului inflamator și accelerează regenerarea și vindecarea țesuturilor. La necesitate se poate aplica un bandaj steril.
Rănile zdrobite se pot trata la domiciliu doar după prelucrarea primară chirurgicală a plăgii de către chirurg, în timpul căruia, sub anestezie locală, marginile neviabile ale rănii sunt excizate – rana zdrobită se transformă în rană tăiată, iar marginile se suturează. În continuare, de comun acord cu medicul, tratamentul poate fi continuat la domiciliu. Este necesară suturarea și a rănilor mari, deschise, care, fără sutură, se vor vindeca mai mult timp și vor forma cicatrici dure.
Este nevoie de ajutorul unui chirurg dacă, în timpul prelucrării primare a rănii, nu s-a putut opri sângerarea, îndepărta murdăria, așchiile, fragmentele de sticlă sau de metal. Obligator este nevoie de ajutorul unui medic în caz de mușcături de animale sau răni contaminate cu pământ - în primul caz pacientul va avea nevoie de un vaccin antirabic, în al doilea - ser antitetanic.
Particularitățile tratamentului unei răni umede
În unele cazuri, pe suprafața rănii se elimină un exudat seros-fibros. De fapt, aceasta este o reacție fiziologică de curățare suplimentară a rănii. În caz de eliminări abundente, bandajul trebuie schimbat mai des, iar rana -tratată cu soluții sau unguente antiseptice. Pansamentele cu soluții hipertonice de clorură de sodiu vor reduce cantitatea de exudat și vor accelera curățarea rănii.
Particularitățile tratamentului unei răni purulente
Tratamentul la domiciliu al unei răni purulente este un proces mai dificil: este importantă nu doar stoparea procesului purulent, ci și prevenirea răspândirii acestuia la țesuturile sănătoase. Prin urmare, la fiecare pansament, se îndepărtează cu grijă masele purulent-necrotice de pe suprafața rănii, pentru care se folosesc soluții antiseptice, de exemplu, clorhexidină. După aceea, pe suprafața rănii se aplică remedii antibacteriene, de exemplu, unguentul Sulfargin®. Componentele sale active au efect antimicrobian, stopează procesul inflamator și accelerează regenerarea țesuturilor afectate1,2,3. Unguentul se aplică direct pe rană într-un strat subțire, sub pansament steril, care protejează rana de o infecție suplimentară.
Pe lângă tratamentul antibacterial local, medicul poate recomanda administrarea de antibiotice. Reține, antibioticele nu trebuie folosite de sine stătător, fără recomandarea unui specialist. Doar un medic poate alege medicamentul necesar, ținând cont de sensibilitatea bacteriilor din rană. Tratamentul incompetent cu medicamente antibacteriene, fără prescripție medicală, poate provoca apariția florei microbiene rezistente la antibiotice, care ulterior va fi și mai dificil de tratat.
Când ar trebui să consulți un medic?
În unele cazuri, este nevoie de consultația specialitului:
Respecatând recomandarea medicului, vindecarea rănilor la domiciliu are loc fără complicații, totuși, este important să nu-ți supraestimezi puterea și, la cea mai mică îndoială, solicită ajutorul unui specialist.
1. Алексеев А.А. Журнал «Комбустиология» №44, 2011; 2. Применение серебросодержащих мазей для лечения ожоговых ран. Учебно-методическое пособие РМАПО ФГУ «Институт хирургии им. А.В. Вишневского», 2011 ISBN 978-5-7249-1603-5 3. Атясов И.Н. Журнал «Хирургия» №5, 2011