Tratamentul rănilor la domiciliu 

Leziunile pielii și țesuturilor moi în viața de zi cu zi nu sunt o raritate. Te poți răni în bucătărie, în timp ce lucrezi în grădină sau în garaj, în timpul lucrărilor de reparații sau construcții, curățeniei în casă, ca să nu mai vorbim de accidente. Chiar și rănile mici și superficiale necesită tratament. 

Principiile de bază ale tratamentului rănilor la domiciliu constau în protejarea de contaminarea cu bacterii, prevenirea infectării și stimularea proceselor naturale de regenarare a pielii. Acestea sunt suficiente pentru vindecarea eficientă a rănilor. 

Etapele vindecării rănilor 

Indiferent de tipul și dimensiunea rănii, procesul de vindecare trece prin trei faze obligatorii: 

  1. Faza de curățare - sângerare din vasele deteriorate; la scurt timp după începutul sângerării vasele se contractă, ceea ce contribuie la oprirea fluxului de sânge, după care se dilată din nou, ca urmare, pereții vasculari devin mai permeabili, țesuturile din zona rănii se edemează, ceea ce este de fapt un proces fiziologic natural de curățare a rănii de murdărie și bacterii; 
  1. Inflamația - edemul țesuturilor din zona rănii crește, ele se înroșesc, nivelul leucocitelor din sânge crește; 
  1. Faza de epitelizare - pe fondul unei reacții inflamatorii (dacă rana nu este contaminată cu bacterii patogene, inflamația este nesemnificativă), în rană și de-a lungul marginilor acesteia începe să se extindă țesutul de granulație - un precursor al țesutului conjunctiv, din care se formează cicatricea. 

Medicii disting două tipuri de vindecare a rănilor: 

  1. Vindecarea primară – se face când rana este mică, marginile ei sunt aproape una de alta, nu este o inflamație pronunțată sau un proces purulent în rană; 
  1. Vindecarea secundară este tipică pentru rănile purulente și pentru leziunile mari. 

Rana deschisă: tratament la domiciliu 

Prelucrarea primară competentă și la timp a rănii are un rol important în vindecarea ei fără complicații. Pentru aceasta se folosesc soluții apoase antiseptice - furacilină, permanganat de potasiu, clorhexidină. Dacă sângerarea capilară continuă, se recomandă folosirea peroxidului de hidrogen 3%, care, pe lângă proprietățile de curățare, are un efect hemostatic. Dacă sângerarea sa oprit deja, nu mai utiliza peroxidul de hidrogen. Poți spăla rana abundent, dar atent, cu o soluție antiseptică (de exemplu, clorhexidină), cu un tampon de tifon, dar fără manipulări agresive. 

Prelucrarea primară cu antiseptice va curăța rana atât de impurități mecanice - pământ, bucăți de vopsea, așchii, praf cât și de bacterii patogene. Dacă, după spălare, în rană rămân așchii, fragmente de sticlă, ar trebui îndepărtate cu penseta. Pielea din jurul plăgii se prelucrează cu soluție alcoolică de iod (în absența alergiei) sau verde de briliant, după care se aplică pe rană un strat de 2-4 mm de unguent antibacterian, de exemplu, Sulfargin®. Datorită ionilor de argint unguentul are un efect antimicrobian puternic, contribuie la reducerea procesului inflamator și accelerează regenerarea și vindecarea țesuturilor. La necesitate se poate aplica un bandaj steril. 

Rănile zdrobite se pot trata la domiciliu doar după prelucrarea primară chirurgicală a plăgii de către chirurg, în timpul căruia, sub anestezie locală, marginile neviabile ale rănii sunt excizate – rana zdrobită se transformă în rană tăiată, iar marginile se suturează. În continuare, de comun acord cu medicul, tratamentul poate fi continuat la domiciliu. Este necesară suturarea și a rănilor mari, deschise, care, fără sutură, se vor vindeca mai mult timp și vor forma cicatrici dure. 

Este nevoie de ajutorul unui chirurg dacă, în timpul prelucrării primare a rănii, nu s-a putut opri sângerarea, îndepărta murdăria, așchiile, fragmentele de sticlă sau de metal. Obligator este nevoie de ajutorul unui medic în caz de mușcături de animale sau răni contaminate cu pământ - în primul caz pacientul va avea nevoie de un vaccin antirabic, în al doilea - ser antitetanic. 

Particularitățile tratamentului unei răni umede 

În unele cazuri, pe suprafața rănii se elimină un exudat seros-fibros. De fapt, aceasta este o reacție fiziologică de curățare suplimentară a rănii. În caz de eliminări abundente, bandajul trebuie schimbat mai des, iar rana -tratată cu soluții sau unguente antiseptice. Pansamentele cu soluții hipertonice de clorură de sodiu vor reduce cantitatea de exudat și vor accelera curățarea rănii. 

Particularitățile tratamentului unei răni purulente 

Tratamentul la domiciliu al unei răni purulente este un proces mai dificil: este importantă nu doar stoparea procesului purulent, ci și prevenirea răspândirii acestuia la țesuturile sănătoase. Prin urmare, la fiecare pansament, se îndepărtează cu grijă masele purulent-necrotice de pe suprafața rănii, pentru care se folosesc soluții antiseptice, de exemplu, clorhexidină. După aceea, pe suprafața rănii se aplică remedii antibacteriene, de exemplu, unguentul Sulfargin®. Componentele sale active au efect antimicrobian, stopează procesul inflamator și accelerează regenerarea țesuturilor afectate1,2,3. Unguentul se aplică direct pe rană într-un strat subțire, sub pansament steril, care protejează rana de o infecție suplimentară. 

Pe lângă tratamentul antibacterial local, medicul poate recomanda administrarea de antibiotice. Reține, antibioticele nu trebuie folosite de sine stătător, fără recomandarea unui specialist. Doar un medic poate alege medicamentul necesar, ținând cont de sensibilitatea bacteriilor din rană. Tratamentul incompetent cu medicamente antibacteriene, fără prescripție medicală, poate provoca apariția florei microbiene rezistente la antibiotice, care ulterior va fi și mai dificil de tratat. 

Când ar trebui să consulți un medic? 

În unele cazuri, este nevoie de consultația specialitului: 

  1. Când nu poți opri sângerarea rănii, mai ales dacă este intensă și suspectezi lezarea unui vas mare: o venă sau o arteră. Probabil, va fi necesară suturarea vasului sau bandajarea acestuia în rană, ceea ce nu poți face acasă 
  1. Când nu este posibilă curățarea plăgii de impurități, dacă în rană rămân fragmente de sticlă, așchii, bucăți de metal 
  1. Dacă rana are margini neuniforme, zdrobite – adică în caz de răni mușcate, scalpate, rupte, contuzionate. În acest caz, va fi necesară excizia marginilor neviabile ale plăgii. 
  1. Dacă rana este mare și deschisă - fără sutură se va vindeca timp îndelungat și se va forma o cicatrice dură 
  1. Dacă rana apare după o mușcătură de animal, poate fi necesară vaccinarea împotriva rabiei 
  1. Dacă rana este contaminată cu pământ, poate fi necesară administrarea serului antitetanic. 
  1. Dacă rana este cauzată de un obiect metalic ruginit - astfel de răni se pot complica cu sepsis (infecția sângelui) 
  1. Dacă rana supurează – pentru a fi administrate antibiotice local și sistemic 
  1. Dacă starea generală a pacientului se înrăutățește: febră, frisoane, greață, care indică și dezvoltarea unui proces purulent 

Respecatând recomandarea medicului, vindecarea rănilor la domiciliu are loc fără complicații, totuși, este important să nu-ți supraestimezi puterea și, la cea mai mică îndoială, solicită ajutorul unui specialist. 

ACESTA ESTE UN MEDICAMENT. CITIŢI CU ATENŢIE PROSPECTUL. DACĂ APAR MANIFESTĂRI NEPLĂCUTE, ADRESAŢI-VĂ MEDICULUI SAU FARMACISTULUI.