Arsuri
Metode de tratament al arsurilor. 5 reguli pentru a nu dăuna copilului
Din cauza curiozității și energiei în exces, copiii se rănesc foarte des. Până la urmă, un copil învață din „greșeli” ce este sigur pentru el și ce este dureros. Un
Răni
„Atât timp cât copiii sunt mici, rănile sunt inevitabile”. Aceste cuvinte, ca un motto, sunt repetate de toate mămicile tinere, în timp ce prelucrează genunchii loviți și coatele zgâriate. Activitățile recreative ale copiilor se schimbă, dacă mai înainte copiii se traumau alergând prin curți și urcând pe acoperișuri, acum rănile apar în timpul plimbărilor cu role și skateboard-uri. Copilăria - copilărie rămâne: nu poți evita necazuri minore, iar părinții trebuie să fie mereu atenți.
La ce să fii atent
Arsurile, tăieturile și zgârieturile sunt cele mai frecvente traume ale copilăriei. Și bineînțeles, îți dorim să nu te întâlnești în „practica de părinte” cu nimic mai grav. Dar și aici există câteva puncte cărora trebuie acordate o atenție deosebită.
Dacă tăietura sau zgârietura sângerează, atunci oprirea sângerării este prima ta sarcină. Pentru a face acest lucru, apasă rana cu un șervețel steril (îl poți cumpăra cu ușurință de la cea mai apropiată farmacie). Nu aplica pe rană frunze de pătlagină sau de brusture, așa cum recomandă medicina tradițională. Nu punem la îndoială înțelepciunea acestor sfaturi, totuși, dacă poți să intri la o farmacie, fă-o. Orice „remediu natural” poate introduce murdărie și infecție în rană.
Dacă sângerarea nu se oprește timp de 15 minute, consultă un medic. Dar dacă scurgerea sângelui s-a oprit repede, atunci nu este necesar să aplici bandaj sau emplastru pe o zgârietură mică. Prelucrate cu remedii bactericide, leziunile minore ale pielii se vindecă mai repede dacă sunt lăsate neacoperite.
Dacă copilul s-a ars (acum vorbim despre arsuri mici, când pielea doar se înroșește), atunci zona lezată a pielii trebuie răcită sub jet de apă. Dacă arsura este mai gravă sau bănuiești că arsura este de natură chimică, atunci apelează un medic și nu lua nicio măsură de sine stătător. Nu folosi rețete tradiționale nici în acest caz, nu unge locul arsurii cu ulei: acesta va crește temperatura locală a pielii (dar ea este deja ridicată, ceea ce provoacă disconfort) și, de asemenea, împiedică accesul oxigenului la piele. În acest caz, starea nu se va îmbunătăți, dar se poate chiar agrava.
Care este pericolul
Principalul pericol pe care îl reprezintă leziunile pielii este supurația sau inflamația.
De ce apar ele?
Cât timp rana este deschisă și neprelucrată, în ea pot pătrunde diverși microbi, care eliberează toxine. Aceste substanțe sunt cauza inflamației. La începutul procesului vasele de sânge se dilate și pielea se înroșește. Odată cu creșterea fluxului sanguin la locul leziunii apare edemul țesuturilor - simțim cum pielea este întinsă, ceea ce poate provoca chiar durere. De obicei, după câteva zile disconfortul dispare. S-ar părea că inflamația pielii în caz de leziuni superficiale nu este atât de periculoasă – cel mult poate apărea o senzație de disconfort. Dar, nu uita, inflamația se poate răspândi la țesuturile din apropiere, iar aceasta poate provoca complicații mai grave.
Deci ce să fac?
Părinții își pun această întrebare, iar răspunsul este fără echivoc - acționează fără panică, calm și rezonabil. Și, de asemenea, amintește-ți că tăieturile, zgârieturile și arsurile la copii, din păcate, sunt inevitabile, așa că ar trebui să ai un remediu în trusa de prim ajutor care să te ajute rapid și sigur.
De exemplu, un astfel de remediu poate fi un unguent care conține ioni de argint. Proprietățile antiseptice ale acestui metal sunt cunoscute din timpuri străvechi. Dar noi, spre deosebire de strămoșii noștri, în loc să aplicăm o lingură de argint pe rană, putem folosi, de exemplu, unguentul Sulfargin. Ionii de argint din compoziția sa protejează rana de bacterii și ciuperci, care provoacă inflamație. Datorită utilizării unui astfel de unguent, leziunile pielii se vindecă mai repede și nu provoacă disconfort.
Compoziția unguentului asigură ca ionii de argint să fie eliberați treptat, și, respectiv, să acționeze timp mai îndelungat. Pentru leziunile minore, este suficient să aplici un strat subțire de unguent. Dacă rana este mai adâncă, aplică unguentul bactericid sub bandaj. Și cât de încurajator este să știi, că datorită ajutorului tău, chiar a doua zi, copiii pot uita de tăieturile și zgârieturile enervante. Și fie ca leziunile minore ale copilașilor tăi să rămână cu adevărat mici.