Arsurile cu apă clocotită la copii: gradele, primul ajutor, tratamentul 

Arsurile sunt leziuni neplăcute și, uneori chiar mortale. Arsura se poate produce la un contact cu foc deschis, obiecte încălzite, apă clocotită. Din păcate, aproape jumătate dintre pacienții din secția de arsuri sunt copiii. Picii cel mai des pot scăpa peste ei o cană cu ceai fierbinte sau o farfurie de supă, în dorința de a fi independenți încearcă să toarne singuri apă dintr-un ibric, iar bebelulii trag peste ei o față de masă, pe care pot fi căni cu apă clocotită. 

le cunoaștem mai bine 

Există mai multe grade de arsuri: 

Gradul 1 se caracterizează prin înroșirea pielii; 

Gradul 2 se caracterizează prin formarea de „vezicule” la locul arsurii; 

Gradul 3 afectează profund pielea și țesutul muscular. O astfel de arsură arată ca o rană roșu-cianotică adâncă. 

Gradul 4 se caracterizează prin deteriorarea de aproape 100% a țesuturilor și a celulelor nervoase din zona arsurii. 

Începând cu gradul 3, poate fi necesară grefarea țesuturilor. Un copil care a suferit o arsură de gradul 3 sau 4 cu apă clocotită are dureri foarte severe și poate intra într-o stare de șoc sau își poate pierde cunoștința. 

Ce să faci? 

Arsurile de gradul 1 și 2: 

Pentru început, scoate hainele opărite. Acest lucru trebuie făcut repede și atent pentru ca haina fierbinte să nu agraveze arsura. Strădui-te să nu rănești pielea arsă și veziculele care au apărut. Dacă hainele sunt strânse, este mai bine să le tai cu foarfecele. 

În al doilea rând, răcește imediat zona afectată. De exemplu, umple un vas cu apă rece și scufundă brațul sau piciorul afectat timp de 10-15 minute. Apropo, este mai bine să ridici membrele cu arsură în sus pentru a reduce edemele. Dacă arsura este pe abdomen, toarnă apă rece de la duș, dar presiunea să nu fie mare, ca veziculele să nu se spargă. 

După ce temperatura pielii se „reduce”, mulți aplică greșit pe arsură ulei sau unguent și astfel agravează situația. Cel mai bine este să aplici un bandaj steril, uscat. Nu folosi alcool, iod și uleiuri pentru a trata arsurile! Acestea vor agrava starea copilului. 

Arsurile de gradul 3 și 4 

Nu încerca să smulgi hainele lipite de rană, nu aplica singur bandajul și nu prelucra rana cu alcool - copilul este în stare de șoc, de aceea cheamă imediat ambulanța! Până vine medicul, acoperă arsura cu o cârpă curată și umedă. 

Consultă urgent un medic, 

• dacă suprafața arsurii este mai mare decât palma mâinii (a copilului, nu a ta!), 

• dacă ia forma unei arsuri de gradul 3 și 4, 

• dacă arsura copilulului este pe față, piept, organele genitale, 

• dacă veziculele s-au spart și arsura s-a infectat. 

Tratamentul arsurilor 

Totul a mers bine, iar copilul nu a ajuns la spital. Acum este momentul să te gândești cum să-i ușurezi durerea copilului și să previi infectarea rănii. 

Deci, pielea s-a răcorit și arsura începe să doară, veziculele se sparg periodic, iar suprafața rănii se „umezește” și secretă un lichid transparent. Acum este important să restabilești repede țesuturile deteriorate și să previi pătrunderea infecției în rană. Pentru a face acest lucru, utilizează unguentul Sulfargin: datorită ionilor de argint accelerează vindecarea și protejează rana de bacterii. Unguentul trebuie aplicat într-un strat subțire pe zona deteriorată. Îl poți aplica sub bandaj, dar, în cazul unei răni „umede”, se acceptă și metoda deschisă de aplicare. 

Nu uita, algoritmii de comportament în situații stresante se formează în copilărie. Nu doar sănătatea fizică a bebelușului, ci și atitudinea lui ulterioară față de situațiile periculoase depind de corectitudinea acțiunilor tale. 

ACESTA ESTE UN MEDICAMENT. CITIŢI CU ATENŢIE PROSPECTUL. DACĂ APAR MANIFESTĂRI NEPLĂCUTE, ADRESAŢI-VĂ MEDICULUI SAU FARMACISTULUI.