Primul ajutor și tratamentul arsurilor 

Prima măsură de urgență în cazul arsurilor de orice tip și grad este eliminarea factorului declanșator, stoparea efectului său asupra organismului. Este important ca victimei să i se acorde primul ajutor medical la domiciliu. 

Arsuri termice cauzate de temperaturi ridicate 

În caz de arsură termică, este important, dacă-i posibil, de eliminat excesul de căldură de pe zona cu arsură a pielii. De aceea, nu se recomandă aplicarea uleiului pe zona lezată - îngreunează eliminarea căldurii. Arsura de gradul I-II trebuie răcorită cu apă rece, dar fără a deteriora pielea. Primul ajutor în caz de o arsură cu apă clocotită este similar. Dacă este afectată o suprafață mai mare a corpului, aceasta trebuie răcită cu grijă pentru a nu provoca hipotermie. Sunt contraindicate baia rece și aplicarea gheței; pentru a răci pielea poate fi folosită apa curgătoare rece curată sau aplicarea tifonul înmuiat în apă rece.  

Arsuri solare 

Ce poți face în caz de arsuri solare? Primul ajutor se rezumă la mutarea victimei de la soare la umbră și răcirea pielii afectate. În plus, îi poți administra victimei medicamente antipiretice sau analgezice, dacă este necesar, în locurile lezate ale pielii poți aplica remedii antimicrobiene speciale. 

Arsuri termice cauzate de temperaturi scăzute 

Arsura cauzată de temperaturi scăzute, mai cunoscută sub numele de leziune produsă de frig, apare atunci când pielea intră în contact cu o suprafață înghețată (lichide, beton, metal, azot lichid). După principiului expunerii, leziunea produsă de frig este foarte asemănătoare cu o arsură. Primul ajutor în caz de arsuri produse de frig depinde de gradul de degerătură. În degerături minore se recomandă frecarea zonei afectate cu o cârpă de lână până când pielea se înroșește, încălzirea cu aer cald (respirație), cu mâinile calde și un masaj ușor. După încălzire, se aplică un bandaj uscat. Degerăturile de gradul II-IV sunt tratate ca și arsurile provocate de temperaturi ridicate. 

Arsuri chimice 

În cazul arsurilor de natură chimică spală timp mai îndelungat (cel puțin un sfert de oră) zona lezată cu apă curată. Dacă arsura este provocată de acid sulfuric sau var nestins, este interzisă folosirea apei - îndepărtează substanța de pe suprafața pielii cât mai curând posibil cu o cârpă moale și uscată. În niciun caz nu trebuie folosit bicarbonatul de sodiu pentru a neutraliza acizii, oțetul sau alți acizi - pentru a neutraliza alcaliile. Tratamentul ulterior al unei arsuri chimice ar trebui efectuat într-un spital. 

Arsuri electrice 

Pentru început este important de stopat acțiunea curentului asupra victimei. Zona lezată trebuie acoperită cu un bandaj curat și uscat și trebuie chemat imediat un medic. Arsura provocată de curent electric este doar o manifestare a unei leziuni grave a corpului, iar pacientul are nevoie de îngrijire medicală de urgență.  

Arsuri provocate de brânca-ursului 

Riscul unei arsuri în urma contactului cu brânca-ursului crește în zilele însorite. Sucul de brânca-ursului conține o substanță fotosensibilizantă și, ajungând pe piele, crește susceptibilitatea acesteia la arsuri solare. Astfel de leziuni ale pielii se vindecă mult timp, iar consecințele probabile ale unei arsuri provocate de brânca-ursului sunt ulcere, pigmentații și cicatrici. 

Ce trebuie să faci: 

1. spală bine cu apă și săpun locul de contact al pielii cu planta, cu sucul acesteia; 

2. protejează locul presupusei arsuri de lumina soarelui. Dacă locul nu este acoperit de haine, aplică un bandaj, tifon, plasture pentru a preveni pătrunderea razelor ultraviolete. 

Dacă au apărut deja arsuri, nu se recomandă să le uzi. Acest loc trebuie acoperit cu un bandaj și este important ca suprafața bandajului să acopere nu doar rana, ci și zona pielii din jur (3-4 cm). 

În caz de pericol de infectare, deschidere a veziculelor, pentru a proteja suprafața rănii de infecții și pentru a accelera procesul de vindecare, aplică sub bandaj unguentul Sulfargin® cu ioni de argint, ale cărui componente active distrug bacteriile din rană, reduc inflamația și accelerează regenerarea țesuturilor lezate. Unguent Sulfargin® nu este gras, are o textură ușoară, se aplică în strat de 2-4 mm. Bandajul trebuie schimbat 1 dată pe zi. 

Trtamentul arsurilor 

În nici un tip de arsură nu se permite smulgerea hainei lipite de arsură. Taie atent țesetura lipită și aplică un bandaj steril peste ea. 

Nu există un răspuns unic la întrebarea cum să reduci durerea în arsuri. Dacă este vorba de o mica arsură termică superficială, durerea cedează imediat ce pielea este răcită. Pentru arsurile extinse și profunde sunt necesare analgezice. 

Este permisă spargerea veziculelor provocate de arsuri? În niciun caz, spargerea lor poate fi efectuată doar de un medic, respectând condițiile de igienă. Dacă vezicula s-a spart, trebuie să o acoperi cu un pansament steril. La domiciliu, sunt tratate doar arsurile cu o suprafață de cel mult 1% din suprafața corpului (corespunde zonei palmei victimei). 

Cum tratezi arsurile la domiciliu? 

La domiciliu se pot trata doar arsurile termice, inclusiv arsurile solare de gradul I si II. 

Arsurile chimice, electrice și termice, precum și arsurile de gradul III-IV se tratează în condiții de spital. Prin urmare, atunci când răspundem la întrebarea cum să prelucrezi o arsură, nu vorbim despre răni adânci sau extinse. Pe nicio arsură nu se aplică uleiuri și loțiuni care conțin alcool. Trebuie remarcat faptul că unguentele pe bază de dexpantenol nu au efect antibacterian și, prin urmare, nu reduc riscul de infecție a rănilor. 

Un efect bun se obține după prelucrarea zilnică a plăgii cu o soluție antiseptică (de exemplu, clorhexidină), urmată de aplicarea unui unguent cu efect antimicrobian, mai ales dacă veziculele se sparg și există riscul de infectare a rănilor. De exemplu, unguentul Sulfargin® cu ioni de argint. Componentele active ale unguentului Sulfargin® distrug bacteriile de pe suprafața arsurilor, reduc inflamația și accelerează regenerarea țesuturilor lezate. 

Unguentul Sulfargin® nu este gras, are o textură ușoară, se aplică pe suprafața curățată în prealabil a plăgii în strat de 2-4 mm, sub bandaj 1 dată pe zi sau în mod deschis de 2 ori pe zi. Medicamentul a fost studiat la Institutul de Chirurgie A.V. Vishnevsky, Institutul de Cercetare Științifică de Pediatrie și Chirurgie Pediatrică din Moscova și este recomandat ca remediu eficient pentru tratamentul arsurilor, cu un profil înalt de siguranță, aprobat pentru utilizare la adulți și copii mai mari de 3 luni. 

Nu uita, remediile populare pentru tratarea arsurilor, dimpotrivă, pot provoca apariția complicațiilor. Spălarea cu urină, aplicarea frunzelor de varză, feliilor de cartofi, precum și „unguentele de casă” recomandate de vecină, cremele cosmetice și unguentele răcoritoare împotriva radiculitei pot provoca leziuni suplimentare ale pielii, pot infecta arsura, transformând-o în rană ce se vindecă greu și formând cicatrici. 

ACESTA ESTE UN MEDICAMENT. CITIŢI CU ATENŢIE PROSPECTUL. DACĂ APAR MANIFESTĂRI NEPLĂCUTE, ADRESAŢI-VĂ MEDICULUI SAU FARMACISTULUI.