Tratamentul arsurilor solare la domiciliu 

Arsurile solare sunt leziuni ale pielii, care apar în urma expunerii excesive la razele soarelui, în special, la spectrul razelor ultraviolete. În primul rând, razele cu undă scurtă de tip UV-B traumează pielea - lezează straturile superioare: epiderma și derma, provocând simptome caracteristice unei arsuri solare. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm de efectul negativ al razelor UV-A, care pătrund în straturile mai profunde ale pielii datorită unei lungimi de undă mai mare - provoacă leziuni profunde și complicații. 

Se știe că gradul de susceptibilitate la radiațiile solare diferă de la o persoană la alta și depinde direct de tipul pielii. Persoanele cu pielea deschisă sunt mai predispuse la arsuri solare, în timp ce persoanele cu pielea închisă tolerează mult mai ușor expunerea la soare datorită nivelului ridicat de melanină din epidermă. Melanina este un pigment care conferă pielii o nuanță închisă și este o protecție naturală împotriva radiațiilor ultraviolete. 

Cum se manifestă arsurile solare? 

Tabloul clinic al arsurilor solare este specific, intensitatea și severitatea lui depind direct de gradul de afectare a pielii. Unul dintre primele simptome este înroșirea pielii după expunerea la soare, care este însoțită de durere la atingere, senzație de arsură și mâncărime. Zonele afectate ale pielii sunt fierbinți la atingere. Odată cu expunerea mai îndelungată a pielii la soare, zonele afectate se pot edema, apar vezicule pline cu conținut seros sau cruste uscate. 

În arsuri solare severe, simptomele locale sunt însoțite de simptome generale caracteristice: greață și chiar vomă, stare generală de rău, slăbiciune, cefalee, febră. 

Complicațiile arsurilor solare 

Arsurile solare de grad ușor trec în cele mai multe cazuri fără urmări. Complicațiile apar în arsuri solare moderate și severe, însoțite de leziuni profunde ale pielii și tratament necorespunzător. Complicațiile includ eroziuni ce se vindecă greu, ulcere în locul spargerii veziculelor, care în cele din urmă se cicatriciază, keratoze, zone de hiper- și hipopigmentare. Complicațiile arsurilor solare includ și pete pigmentare, care, în anumite circumstanțe, se pot maligniza. În plus, arsurile solare pot supura atunci când integritatea veziculelor este spartă și infecția pătrunde în ele. 

Arsurile solare: tratament la domiciliu 

Tratamentul arsurilor solare includ măsuri de urgență și măsuri terapeutice, care vizează reducerea cât mai rapidă a simptomelor, refacerea pielii și prevenirea complicațiilor. 

Măsuri de urgență în arsuri solare 

Orice arsură apare în urma expunerii excesive a pielii la energia termică sau radiații. Arsurile solare nu sunt o excepție. Prin urmare, cel mai important este să elimini excesul de căldură de pe piele. Pentru a face acest lucru, se recomandă o baie sau un duș rece. Apa rece va reduce temperatura zonelor afectate ale pielii și va ameliora durerea. În plus, se recomandă aplicarea pe piele a unei loțiuni hidratante, lapte sau gel de corp cu mușețel, extract de aloe, o cremă ușoară cu dexpantenol sau acid hialuronic. În același timp, este important ca produsul să nu conțină alcool – va produce o arsură suplimentară a pielii, o va usca, exfolia și poate provoca pete pigmentare. De o mare popularitate, ca remedii de prim ajutor, se bucură produsele din lapte fermentat: smântână, zer, chefir, care se aplică pe zonele arse. Utilizarea lor este justificată: astfel de produse hrănesc și hidratează pielea, ameliorează rapid durerea și edemul. De asemenea, un rezultat bun o are și masca de cartofi cruzi rași - are un efect racoritor si antiinflamator. 

Măsuri terapeutice în arsuri solare 

Pentru a reduce durerea severă, poți lua o tabletă de un antiinflamator nesteroidian, cum ar fi acidul acetilsalicilic sau ibuprofenul. Acestea au o acțiune dublă: ameliorează durerea, în plus, au un efect antiinflamator. Dacă te îngrijorează mâncărimea severă, senzația de arsură în zona lezată, se recomandă să administrezi antihistaminice. 

În plus, tratamentul la domiciliu al arsurii solare presupune o alimentație adecvată: este important să bei mult lichid, să mănânci alimente bogate în proteine. O cantitate suficientă de lichid va restabili deficiența acestuia în întregul corp, inclusiv în piele (pielea arsă este deshidratată), iar alimentele proteice sunt necesare pentru a accelera repararea țesuturilor. 

În cazul în care s-au format vezicule pe piele, nu le sparge - aceasta contribuie la infectarea rănilor, supurația lor. Zonele cu inflamație purulentă se pot vindeca, formând cicatrici. Dacă vezicula se rupe de la sine, aplică un unguent antibacterian și acoperă zona cu un bandaj steril pentru a preveni infectarea pielii. 

Cea mai simplă și universală modalitate de a trata zonele cu arsură și dereglare a integrității pielii este aplicarea consecventă de: 

  1. orice soluție antiseptică (cum ar fi clorhexidina) de 2 ori pe zi, pentru curățarea rănii 
  1. în continuare, aplică unguentul Sulfargin® cu ioni de argint în strat de 2-3 mm în mod deschis, de 2 ori pe zi. Componentele active ale medicamentului au un efect bactericid, datorită căruia procesul inflamator este stopat în cel mai scurt timp posibil și, de asemenea, accelerează repararea țesuturilor și vindecarea zonei lezate1,2,3. Unguentul nu este gras, are o textură ușoară, nu formează peliculă pe suprafața pielii. 

Arsura solară a feței se va trata la domiciliu doar dacă afectarea pielii este superficială. Arsurile solare intense, însoțite de apariția veziculelor, necesită consultarea unui medic: tratamentul necorespunzător al acestora poate duce la apariția pe față a petelor pigmentare și a cicatricilor. 

Ce este interzis să faci în arsuri solare? 

Aplicarea măsurilor incorecte pe pielea lezată pot agrava semnificativ disconfortul și pot duce la complicații. În caz de arsuri solare, este interzis: 

  1. să aplici pe zonele arse ale pielii loțiuni, care conțin alcool, uleiuri și unguente grase. Alcoolul irită pielea și o usucă, iar grăsimea oprește eliminării căldurii din zona lezată; 
  1. să scărpini, speli cu bureta sau să exfoliezi zonele cu arsură; până la vindecarea rănii nu purta îmbrăcăminte din stofă aspră; 
  1. să spargi veziculele; 
  1. să rupi pelicula superficială de pe suprafața pielii; 
  1. să speli zonele arse cu săpun de rufe - detergentul trebuie să fie cât mai delicat posibil pentru a nu trauma și mai mult pielea deja lezată. 

Desigur, este mult mai simplu să previi arsurile solare decât să le tratezi. Înainte de a sta la soare, aplică o cremă de protecție solară pe piele, reînnoiește-o după fiecare înot sau cel puțin o dată în 4 ore și nu uita de ochelari de soare și pălărie. In plus, evită expunerea la soare în orele de vârf. Cu toate acestea, dacă metodele de prevenție nu sunt suficiente, ia imediat măsuri de prim ajutor și tratează arsurile solare - acest lucru va reduce durerea, inflamația și va evita complicațiile. 

1. Алексеев А.А. Журнал «Комбустиология» №44, 2011; 

2. Применение серебросодержащих мазей для лечения ожоговых ран. Учебно-методическое пособие РМАПО ФГУ «Институт хирургии им. А.В. Вишневского», 2011 ISBN 978-5-7249-1603-5; 

3. Атясов И.Н. Журнал «Хирургия» №5, 2011 

ACESTA ESTE UN MEDICAMENT. CITIŢI CU ATENŢIE PROSPECTUL. DACĂ APAR MANIFESTĂRI NEPLĂCUTE, ADRESAŢI-VĂ MEDICULUI SAU FARMACISTULUI.